Městská knihovna Litvínov je veřejnou knihovnou, jejímž účelem je zabezpečovat všem občanům rovný přístup k informacím a kulturním hodnotám, které jsou obsaženy ve fondech a informačních databázích knihovny. Svou činností propaguje poznatky ze všech oborů vědy, techniky, kultury a umění. Pomáhá zvyšovat všeobecné a odborné vzdělání občanů.

Základní úkony webu

Aktuální nabídka akcí
Dětský webík
Něco pro naše nejmenší
Prodloužení výpůjčky
Prodloužení výpůjční lhůty
On-line katalog
Vstup do katalogu
Fotografie z naší knihovny

Důležitá upozornění

VÁNOČNÍ UZAVÍRKA - od pátku 21. 12. 2018 do 1. 1. 2019 bude knihovna uzavřena. Přejeme příjemné svátky a těšíme se na Vás v novém roce.

Zasílání informací o akcích knihovny

Poslání knihovny

Vize
"Poradíme, vyhledáme, pobavíme, zabalíme!"
Poslání

Městské knihovně Litvínov byla v Zrcadlové kapli Klementina slavnostně udělena cena Ministerstva kultury Knihovna roku 2013 v kategorii 'významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb' za modernizaci prostor a tvořivý přístup k rozvoji komunitní knihovny.

Zobrazit přehled zpráv - archiv roku 2016

S Ondrou pro Světlušku aneb jak se žije s hendikepem

Středa, 21. září 2016, 16:47

Litvínov/V Městské knihovně Litvínov proběhla beseda s nevidomým chlapcem Ondrou Krejčou

V rámci projektu "O životě - bez cenzury" za podpory Ministerstva kultury ČR proběhla 20. září ve společenské místnosti litvínovské knihovny beseda s nevidomým chlapcem Ondrou Krejčou a jeho rodiči. Maminka Ondry mluvila o vyrovnávání se s jinakostí svého dítěte, o obavách z budoucnosti a o podpoře rodiny, přátel a odborníků, se kterými se s Ondrou od zjištění diagnózy setkávali. Jeho tatínek pak navázal svým vlastním vnímáním celé situace a nastínil tak zúčastněným, jak tento hendikep ovlivnil vzájemné vztahy v rámci rodiny. O nástrahách běžného života nevidomých se rozpovídal i sám Ondra, a také předvedl různé pomůcky, které mu pomáhají tyto překážky překonávat. Ukázal chůzi se slepeckou holí, "hladinku" sloužící k nalévání nápoje, Pichtův stroj či šachy a hru Člověče, nezlob se! pro nevidomé.  Jeho projev byl bezprostřední a velmi milý. Účastníci besedy si také mohli prohlédnout zpracování Harryho Pottera v Braillově písmu. Zjistili také, že Ondra hraje na několik hudebních nástrojů (v současnosti nejraději na bicí) a také velmi rád sportuje. Na otázku, zda se někdy setkali s nepochopením většinové společnosti, sdělili Ondra i jeho maminka, že naráželi spíše na pozitivní reakce. Co se týče těch negativních, ztotožňuje se Ondra s Goetheho výrokem, který na besedě také zazněl: „Jsme zvyklí na to, že se lidé vysmívají, čemu nerozumí.“

Hana Knolová
e-mail: knolova@knihovna-litvinov.cz

Přílohy

QR kód

QR kód obsahující odkaz na aktuální stránku

Aktuální www adresa této stránky:

Tento QR kód můžete použít pro rychlé uložení odkazu na aktuální www adresu. Stačí jej nasnímat do vhodné mobilní aplikace. Více informací týkajících se QR kódů viz Wikipedia.

Dnešní chytré mobilní telefony již často mívají podporu QR kódu zabudovanou od výrobce. V opačném případě musíte potřebný program doinstalovat. Vhodnou mobilní aplikací pro zpracování QR kódu je např. Seznam.cz QR čtečka nebo QuickMark. Existuje však celá řada dalších.

Otevírací doba

Dospělé i dětské oddělení