Important warning:

Show the news headlines - archive of the year 2016

S Ondrou pro Světlušku aneb jak se žije s hendikepem

Wednesday, September 21, 2016, 4:47 PM

Litvínov/V Městské knihovně Litvínov proběhla beseda s nevidomým chlapcem Ondrou Krejčou

V rámci projektu "O životě - bez cenzury" za podpory Ministerstva kultury ČR proběhla 20. září ve společenské místnosti litvínovské knihovny beseda s nevidomým chlapcem Ondrou Krejčou a jeho rodiči. Maminka Ondry mluvila o vyrovnávání se s jinakostí svého dítěte, o obavách z budoucnosti a o podpoře rodiny, přátel a odborníků, se kterými se s Ondrou od zjištění diagnózy setkávali. Jeho tatínek pak navázal svým vlastním vnímáním celé situace a nastínil tak zúčastněným, jak tento hendikep ovlivnil vzájemné vztahy v rámci rodiny. O nástrahách běžného života nevidomých se rozpovídal i sám Ondra, a také předvedl různé pomůcky, které mu pomáhají tyto překážky překonávat. Ukázal chůzi se slepeckou holí, "hladinku" sloužící k nalévání nápoje, Pichtův stroj či šachy a hru Člověče, nezlob se! pro nevidomé.  Jeho projev byl bezprostřední a velmi milý. Účastníci besedy si také mohli prohlédnout zpracování Harryho Pottera v Braillově písmu. Zjistili také, že Ondra hraje na několik hudebních nástrojů (v současnosti nejraději na bicí) a také velmi rád sportuje. Na otázku, zda se někdy setkali s nepochopením většinové společnosti, sdělili Ondra i jeho maminka, že naráželi spíše na pozitivní reakce. Co se týče těch negativních, ztotožňuje se Ondra s Goetheho výrokem, který na besedě také zazněl: „Jsme zvyklí na to, že se lidé vysmívají, čemu nerozumí.“

Hana Knolová
e-mail: knolova@knihovna-litvinov.cz